Hoppa till sidans innehåll

SM veckan i Borås bjuder på flygakrobatik i världsklass

29 JUN 2014 15:00
Under SM veckan i Borås i månadsskiftet juni/juli kommer SM i konstflyg att bjuda på en av de mest spektakulära tävlingarna.
  • Skapad: 29 JUN 2014 15:00

Ett tjugofemtal piloter, med såväl segelflygplan som motorflygplan, kommer att utföra mycket avancerade flygningar inom ett begränsat område över Borås Flygplats vilket gör det lätt för publiken att se de halsbrytande manövrarna.

 

I startfältet återfinns bland annat Johan Gustavsson från Dala Järna, som trots sina 23 år, redan är flerfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan. Johan kommer att flyga både med och utan motor denna SM-vecka när han nu även satsar på motorflyg.

Förutom Johan omfattar startfältet ett flertal mycket kompetenta konstflygare mixat med ett antal piloter som nyligen inlett sina satsningar på avancerad flygning. Startfältet omfattar även ett par unga vassa tjejer såsom 20-åriga Sofia Jonsson som siktar på högre medaljvalör än sin sambo Johan Gustavsson inom motorflyg. Yngst i startfältet är Örebrotjejen Emma Svensson med sina blott 18 år som inriktar sig på att slå sin pappa Mats Svensson som tävlar i samma klass med segelflygplan.

Piloterna tävlar i tre klasser i såväl segelflyg som motorflyg, sportsman är instegsklassen, intermediate innehåller mer komplicerade manövrar medan advanced är den högsta klassen som kräver både ett bra flygplan och mycket träning.

 

Konstflygning kan liknas vid konståkning eller simhopp där domare bedömer hur noga manövrarna utförts och betygsätter dem mellan 0 och 10 för att sedan multiplicera med en koefficient beroende på hur komplex manövern är. Normalt flyger man 3-5 flighter på en tävling där varje flight innehåller ett flertal manövrar av olika svårighetsgrad beroende på den klass man tävlar i. Ett förutbestämt program samt ett fritt program vilka piloterna kan träna in i förväg och så spetsas tävlingen till med ett par okända program som deltagarna får först vid tävlingen.

Flygplanen är specialanpassade för konstflyg för att tåla de stora G-krafter som uppstår.

 

Verksamheten under SM veckan inleds redan lördagen den 28 juni då Borås Segelflygklubb har öppet hus där intresserade får möjlighet att prova på segelflyg tillsammans med instruktör i klubbens dubbelsittsiga segelflygplan. Tävlingspiloterna kommer sedan att träna från söndagen den 29 juni till och med tisdagen den 1 juli. Tävlingarna avgörs därefter under tre dagar från och med onsdagen den 2 juli till och med fredagen den 4 juli med reservdag den 5 juli om vädrets makter är i onåd någon av de ordinarie tävlingsdagarna.

 smveckanBORAS      konstflygsmlogo

Skribent: Kjell Folkesson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västra Götalands FSF
Kjell Folkesson, Fjällgrönan 8
424 49 Angered

Kontakt:
Tel: 0704383707
E-post: styrelsenvgfsf@flygs...

Se all info