Hoppa till sidans innehåll

Kawa tog hem VM igen

06 JAN 2010 08:00
Det tredje GP-VMet är över. Den åttonde tävlingsuppgiften på 269,7 km vanns av sportens bästa pilot Sebastian Kawa från Polen, som tog sig runt banan med ett snitt på 140,9 km/t. Mario Kiessling blev tvåa slagen med 16 sekunder och Mario bärgade därmed bronset. Silvret gick till chilenarenCarlos Rocca.
Sebastian var en klass bättre än alla andra. Han vann fyra av de åtta tävlingsdagarna och han placerade sig som sämst på fjärde plats.
  • Skapad: 06 JAN 2010 08:00

Finnen Olli Teronen blev avslutningsdagen åtta och fick sina första poäng i finalen. Därmed blev ingen deltagare 0-poängare.

Slutresultat:

1. Sebastian Kawa Polen 69p
2. Carlos Rocca Chile 55p
3. Mario Kiessling Tyskland 47p

4. Uli Schwenk Tyskland 46p
5. Thomas Gostner italien 43p
6. Tilo Holighaus Tyskland 24p
7. Wolfgang Janowitch Österrike 15p
8. Stanislaw Wujczak Polen 14p
8. René vidal Chile 14p
10. Eduard Supersperger Österrike 12p
11. Heimmo Demmerer 11p
12. Patrick Puskeiler Tyskland 8p
13. Petr Krejcirik Tjeckien 4p 
13. Graham Parker Australien 4p
15. Olli Teronen Finalnd 2p

 

--------------------------------------------------------------------------------

Det blev storseger för Sebastian Kawa när den näst sista tävlingsuppgiften av VM-finalen i segelfyg avgjordes på fredagen i Chile. De 34 milen avverkades med ett snitt på 126,6 km/t.

 

Även sjunde dagen visade Sebastian Kawa att han är världens absolut bästa segelflygare. Att som jag själv haft förmånen att få flyga tillsammans med honom är en enorm erfarenhet och det roliga är att få hålla kontaklt med honom. Två timmar efter målgång ringer just Sebastian på Skype och undrar om jag har tittat på dagenstävling.

– Var det spännade? Drog jag för tidigt? Äntligen nu bryr sig media, hur ska jag hantera dem?

Det går många tankar i världens bästa segelfygares skalle inför morgondagens final och det är inte så konstigt. Från att tidigare vunnit World Air Games, VM och EM där det blivit uppmärksammat i notisform i polsk rikspress så har det mitt under pågående mästerskap i Chile blivit ett massivt intresse. Flera av de största tidningarna ägnar hela uppslag till att skriva om tävlingarna och den nya tekniken. Vilket lett till att sportbarer valt att visa de direktsända internetsändingarna från Chile och dessutom valde nationell polsk radio att gå in och minutrapportera om tävlingarna under sjunde dagen. Polska presidenten Lech Kaczynski har beordrat ut sin Chilenska ambassadör att vara på plats under finaldagen och polsk-TVs sportnytt ägnade två minuter att visa animeringarna från Chile och hänvisade tittarna att gå in och följa tävlingarna.

Som mest var det 26 000 samtidiga datorer uppkopplade och det är mycket mer än man räknat med vilket skapade vissa bandbredds problem i London. Antalet tittare är mycket svårare att överblicka. Från Warzawa rapporteras om en sportbar där alla följde tävlingen entusiastiskt. Imorgon är det final och det är upplagt för att Sebastian skall ta hem titeln om han inte gör riktigt bort sig.

Silver verkar gå till Carlos Rocca Chile som har säkrat Chiles första VM medalj någonsin i segelflyg (han kan ta guldet om Sebastian gör bort sig men han kan inte bli sämre än tvåa då en dagsseger maximalt ger 10 poäng).

Kring bronset är det en desto hårdare kamp.

 

Totalt inför åttonde tävlingsdagen (totalt 15 tävlande):

1. Sebastian Kawa Polen 59p

2. Carlos Rocca Chile 51p

3. thomas Gostner italien 40p

3. Uli Schwenk Tyskland 40p

5. Mario Kiessling Tyskland 39p

 

I Lidköping samlar vi oss spontant för att gemensamt följa finalen från kl 18 i klubbstugan. Gör gärna detta på fler ställen eller kom och var med om festen tillsammans med oss. Ökat internetkapacitet och fler rörliga bilder utlovas!

http://gliding2.adventuretracking.com/loadBalance.jsp  

Tävlingens hemsida: http://www.grandprixchile.org

--------------------------------------------------------------------------------

Med en medelhastighet på 128,8 km/t vann polacken Sebastian Kawa femtedagens uppgift på 313,4 km.
– Also today it was scary to fly, säger Sebastian som vann dagen 18 sekunder före italienaren Thomas Gostner.

 

Totalt innebär detta att Sebastian leder stort med sina 41 p, 8 poäng före en delad andra plats mellan Thomas Gostner (Ita), Mario Kiessling (Tys) och Carlos Rocca (Chi). Femma ligger Uli Schwenk (Tys) med 30 p sen är det ett stort hopp ner till sexan Stanislaw Wujszak från polen som bara har 11 p. Tre dagar återstår nu av VM och ikväll kl 19 drar sjätte dagen igång. Missa inte dramat följ det direkt via internet:

http://gliding2.adventuretracking.com/loadBalance.jsp
Tävlingens hemsida: http://www.grandprixchile.org
 --------------------------------------------------------------------------------

Nytt sekunddrama när närmare 6000 personer via internet och 1500 personer på plats följde målgången av fjärde tävlingsdagen av VM GP-finalen i Chile.

Fjärde dagen bjöd på nytt sekunddrama. Det var extremt spännade att följa t om lite för spännande.

– Sometimes it is scary! säger Sebastian Kawa via Skype efter fjärde dagen som inte var hans dag.

– Jag hade förlorat många poäng om inte Graham Parker slarvat med att gå i mål för lågt. Jag fick chansa på sista hanget och bara stå på för 5 mil från mål var jag bara åtta. Att jag slutar fyra är ett mirakel, avslöjar Sebastian som nu skall försöka sova ordentligt så han är laddad för dagens övningar.

Fjärde dagen bjöd på en tysk dubbelseger där Mario Kiessling segrade 34 sekunder före Uli Schwenk. Medelhastigheten för Mario en bit över 128 km/t.

Totalt efter fyra dagar:

1. Mario Kiessling Tyskland 33p
2. Sebastian Kawa Polen 31p

3. Carlos Rocca Chile 26p
4. Thomas Gostner Italien 25p

5. Uli Schwenk Tyskland 24p

 

Lär känna deltagarna med att se på pilotpresentationen:

Alex Janssen har precis vaknat och rapporterar att de vaknar till en ny dag med vackert väder, kristallklar blå himmel. Följ dagens drama från 18:30:

http://gliding2.adventuretracking.com/loadBalance.jsp 
Tävlingens hemsida: http://www.grandprixchile.org   


Sekund-drama mellan Gostner och Kawa när tredje dagen av VM-finalen avgjordes, där de avverkade den 217 km långa banan med en snitthastighet strax över 120 km/t.

Det blev till slut 7 sekunders skillnad mellan segraren Thomas Gostner Italien och tvåan Sebastian Kawa under tredje dagen av VM-finalen i segelflyg.

Thomas valde tidigt ett helt eget spår, som från början såg ut som en miss. Thomas vann dock höjd närmare 1 000 meter mot de andras väg så omvägen var ett vinande drag och han var ikapp Sebastian 35 km innan mål.

Totalt efter tre dagar leder Sebastian på 25 p, tvåa Miario Kiesslin 23 p, trea Thomas Gostner 20 p, fyra Carlos Rocca 19p, femma Uli Schwenk 16 p.   

 

Följ även du tävlingarna live. Idag skall vi  även få riktiga cockpit-bilder: http://gliding2.adventuretracking.com/loadBalance.jsp 
Tävlingens hemsida: http://www.grandprixchile.org  


 

– We are going slowly into trouble, ropade Seabstian en halvtimme in på gårdagens tävlingsuppgift på radion.
Deltagarna fick också bekymmer speciellt i Death valley.

Segrade gjorde Sebastian Kawa med 93 i snitt nästan 7 minuter före tvåan Uli Schwenk från Tyskland.

Idag har man lagt en kortare bana på 217 km, då vädret förväntas bli ännu sämre. Drygt 4000 samtidiga datorer följde sändningarna igår och drygt 11 000 datorer var uppkopplade.


Tysken Mario Kieissling vann första dagen av VM-finalen, som blev både ett fiasko och succé för Yellowbricks direktsändningar. Den lokala internetanslutningen la av på flygplatsen vilket förstörde gårdagens direktsändningar. Det är nu åtgärdat och dessutom har man backup via hotellet.

– Det här sker inte igen lovar, berättar Shaun som kan glädja sig åt att Yellowbricksteknik räddade Thomas Gostners femteplats genom att deras utrustning loggade hela Thomas flygning, medan han själv drabbades av elfel så att all elektriskutrustning slogs ut.

Mario vann gårdagen med en snitthastighet av 160,6 km/t, tvåa blev Carlos Rocca Chile med 153,4 km/t och trea blev Sebastian Kawa från Polen med 153,2 km/t i snitt endast 10 sekunder efter Carlos.

– Det var bästa vädret jag upplevt här i Chile, berättar Sebastian och fortsätter.

– Jag hade ett tag 7,2 m/s i medel och molnbasen passerade 5 000 m QNH! Idag är vädret dock sämre. Även om cumulusarna redan är igång över bergen så har vi över Santiago en inversion på 2000 meter. Det väntas ändå bli flygbart, men mycket svagare och mer utmanande väder berättar Sebastian.

Följ tävlingarna direkt via internetsändningarna som börjar dagligen 18:30 svensk tid (har ni problem med tekniken, testa med att installera google earth): 

http://gliding2.adventuretracking.com/loadBalance.jsp

Tävlingens hemsida: http://www.grandprixchile.org

 


Nyhet 2010-01-02

2-9 januari avgörs VM i Grand Prix-segelflygning, det är 15 piloter från åtta nationer som ställer upp i finalen efter två års kvalande!

Fjolårets kvaltävling i Santiago, Chile vanns stort av tysken Uli Schwenk. Men hans uppladdning inför tävlingen har inte varit den bästa. 30 december buklandning, tandvärk följt av tandläkarbesök med operation. Men Uli är ändå på hugget och hälsar.
– Jag är här för att ge sporten uppmärksamhet i Sydamerika och jag är här för att kämpa om VM guldet, säger Uli som är nervös men inspirerad inför dagens första uppgift.

Vädret är bra på förmiddagens satellitbilder är hela tävlingsområdet molnfritt. Över Anderna i Argentina har det redan bildats cumulus. Vid 33 grader väntas termiken bli mellan 3-4,5 m/s och molnbas lär hamna mellan 3 250-4 000 meter, mot sena eftermiddagen kommer basen klättra ännu mer, utmärkta förhållanden!
– Jag utlyser en bana på 319,7 kilometer med max starthöjd på 2 300 meter QNH. Startlinjen öppnar kl 15 lokal tid 19 svensk tid, berättar Roland som lovar att det kommer bli ett intressant drama som vi kan följa direkt på internet!

Personligen tror jag att de kommer få svårt at stoppa polacken Sebastian Kawa. Han har laddat upp med att delta i Anderna mästerskapen strax innan GP finalen, där han blev trea.
– Vi är verkligen på vår vakt när det gäller att segelflyga här i Chile. Bergen är jätte stora och vi flyger bara längs östsidan om dem. Jag går aldrig långt in i dem, det känns för farligt, avslöjar Sebastian som jag alldeles nyss pratade med via Skype. Han vill framföra hälsning till alla segelflygare från Västergötland som han träffade på lägret i Zar för 1,5 års sedan.
– Jag vill speciellt hälsa till juniorerna. Simon och jag hade riktigt bra flygning i uggla och jag mins också Jim. Se till att ni alla får ett riktigt bra segelflygår 2010 och att vi kan inspirera er med GP-finalen, säger Sebastian som inte vill erkäna att han är tävlingens favorit.
– De lokala förmågorna Carlos Rocca och Rene Vidal kan bergen oerhört mycket bättre än vad vi besökare kan. De är mina favoriter till mästerskapet, men jag lovar att ge dem en match, säger Sebastian.

Vi får inte heller glömma bort tysken Tilo Holighaus och tjecken Petr Krejcirik. Det är mellan ovanstående tävlande medaljerna kommer att fördelas skulle jag tro. Om nu inte junioren Patrick Puskeiler, 22 år som började segelflyga i april 2002 kan överraska. Under 2009 flög han 165 starter, 492 timmar och 38 000 km. Ska denna sportsoldat bli tävlingens överraskning?
– Patrick hoppas jag får en bra placering, förklarar Sebastian som hoppas att även våra juniorer i Västergötland ökar sitt flygtidsuttag.
– Kjell, jag beklagar men nu måste jag ta några intervjuer med radio och TV, säger Sebastian och skyndar vidare i sin uppladdning inför första tävlingsdagen av VM.

Följ tävlingarna direkt via internetsändningarna som börjar dagligen 18:30 svensk tid (har ni problem med tekniken, testa med att installera google earth):
http://gliding2.adventuretracking.com/loadBalance.jsp

Tävlingens hemsida: http://www.grandprixchile.org  

 

Media är på hugget. Tjeckisk och polsk radio minutrapporterar från tävlingen. I Australien samlas man och ser tävlingarna i stora konferenssalar. Man räknar med drygt 100-talet gäster trots att det är 4 på morgonen där. I polska Warzawa lär man bli ännu fler. I Chiles största tidning fick man en helsida inför mästerskapen, CNN i Sydamerika rapporterar dagligen.

Skribent: Kjell Folkesson, ordförande Västergötlands Flygsportförbund

Postadress:
Västra Götalands FSF
Kjell Folkesson, Fjällgrönan 8
424 49 Angered

Kontakt:
Tel: 0704383707
E-post: styrelsenvgfsf@flygs...

Se all info